Voor ouders

Informatie voor ouders

Op deze pagina kan je informatie vinden over de CoderDojo die wellicht interessant is voor ouders.

Wat is CoderDojo?

CoderDojo is een internationale beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit programmeer bijeenkomsten voor jonge mensen. De beweging draait geheel op vrijwilligers die het leuk vinden om in hun vrije tijd anderen te leren programmeren. CoderDojo Spijkenisse is onderdeel van CoderDojo Nederland, voor meer achtergrondinformatie kan je ook op hun site terecht (www.coderdojo.nl).

Wat zijn Champions, Mentoren, Ninja’s, Kata’s, etc?

Binnen CoderDojo worden er een aantal termen gebruikt;

  • Champion: vrijwilliger, oprichter van de Dojo. In het geval van CoderDojo Spijkenisse is dit Niels Hanssen.
  • Mentor: vrijwilliger, een begeleider binnen de Dojo. Helpt de ninja’s met het oplossen van problemen en geeft uitleg. De mentoren verzorgen van tijd tot tijd ook workshops waaraan de ninja’s kunnen deelnemen.
  • Ninja: deelnemer. Met ninja’s refereren wij naar de deelnemers (kinderen) aan de CoderDojo.
  • Kata: studiemateriaal. De kata is het centrale punt waar allerlei informatie, opdrachten en voorbeelden te vinden zijn. De kata is te bereiken via http://kata.coderdojo.com/wiki/KataDutch.

Wie zijn deze vrijwilligers dan? De groep met vrijwilligers is erg divers; man, vrouw, jong, oud, het is een gezellige groep met een passie voor technologie. De kennis die de mentoren hebben delen ze graag om samen met de ninja’s leuke projecten op te zetten (website’s bouwen, 3D printen, robots programmeren, etc).

Niels (de Champion van CoderDojo Spijkenisse) schrijft het volgende over waarom hij een CoderDojo heeft opgericht:

Het is mij opgevallen dat de tijd die op basisscholen wordt besteed aan techniek ontzettend beperkt is.
Hierdoor raken kinderen niet geïnteresseerd in techniek en zullen ze later minder snel kiezen voor een technische vervolg opleiding en uiteindelijk niet gaan werken in de techniek.
Aangezien de ontwikkelingen in de techniek zo hard gaan is het van belang dat kinderen wel enig idee hebben hoe techniek werkt en waarom iets soms niet werkt. Naast al de technische vaardigheden die ze opdoen, leren ze sneller problemen oplossen, naar elkaar luisteren, samenwerken. Een goede nieuwe game bouwen doe je immers niet alleen, hier heb je een team voor nodig en ze leren een beetje Engels. de grootste bron van onze laagdrempelige informatie voorziening is in het Engels. De internationale samenwerking tijdens het werken aan een project of het spelen van een spel is meestal in het Engels.

Al langere tijd liep ik met het idee rond om iets met techniek te organiseren voor kinderen. Zo ben ik op mijn zoektocht in aanraking gekomen met diverse initiatieven.
Voor mij past CoderDojo het beste bij mijn ideeën en visie over hoe we de kinderen verder kunnen helpen.

Dit is waarom ik het belangrijk vindt en een CoderDojo ben gestart.

Waarom een CoderDojo?

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijkse leven. Wij vinden het belangrijk dat kinderen optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare technologie. Om de beschikbare technologie zo beschikbaar mogelijk te maken organiseren wij bijeenkomsten waarin we onze kennis met elkaar delen.

Is CoderDojo wel iets voor mijn kind?

De CoderDojo is geschikt voor iedereen (binnen de doelgroep van 7-17 jaar)! Het maakt niet uit of je nog nooit hebt geprogrammeerd of dat je al de meest complexe programma’s kunt maken. Als je het leuk vind om het (verder) te leren, dan ben je van harte welkom!

Hoe kan mijn kind meedoen aan de CoderDojo?

Omdat er maar een beperkte capaciteit is kunnen we helaas niet onbeperkt ninja’s laten deelnemen aan een dojo. We hebben de eerste weken gemerkt dat er enorm veel belangstelling is voor de dojo. Wij zaten met de eerste bijeenkomsten binnen een mum van tijd vol. Met de 3e dojo waren de kaarten zelfs binnen een dag allemaal weg. U kunt zich wellicht voorstellen dat als we iedereen zo maar zouden laten deelnemen dat dit voor de mentoren niet meer bij te benen is. Mocht een dojo nu vol zitten, schrijf je dan vooral in voor de wachtlijst. Wij vullen vrijgekomen plekken altijd op zodat we zoveel mogelijk ninja’s kunnen laten deelnemen.

De dojo is al vol, hoe werkt de wachtlijst?

Zodra er een plekje vrij komt zullen wij direct de eerste op de wachtlijst een uitnodiging sturen. In principe heb je ongeveer een dag de tijd om de uitnodiging te accepteren. Houdt je email dus goed in de gaten. Als een uitnodiging niet wordt geaccepteerd dan zullen we vervolgens de volgende op de wachtlijst een uitnodiging sturen en zo verder. Het is dus erg belangrijk dat je je tijdig afmeld indien je verhinderd bent. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk ninja’s laten deelnemen.

Wat heeft mijn kind allemaal nodig?

De dojo zelf is volledig gratis. Het enige dat uw kind zelf dient mee te nemen is het volgende;

  • Een laptop met WiFi en een browser (Chrome, Firefox, Internet Explorer, e.d.)
  • Een email adres*
  • Een goed humeur

*Een email adres is niet verplicht maar wanneer je bijvoorbeeld je voortgang wilt opslaan is het in de meeste gevallen vereist een email adres te hebben.